Slimmer werken,
blije klanten

Waarom Lean? Een nieuwe en gezonde way of life

Met Lean Management zijn opvallende resultaten te bereiken. Betere cashflow en liquiditeit en beter gebruik van het geïnvesteerde kapitaal, waardoor de winstmarges hoger zijn. Bovendien zal je omzet sneller groeien dan die van de concurrent.

Ja, dat wil iedereen wel. Maar hoe bereik je dat? Lean is niet iets dat je even snel toepast om het vervolgens de rug toe te keren en alles op de oude manier te doen. Het is een nieuwe way of life binnen het bedrijf.

Verder is de basis van het procesdenken belangrijk, daar draait een “Lean bedrijf” namelijk om. Kort weergegeven:

Waarom Lean

Maar; processen kunnen zichzelf niet verbeteren. Het verbeteren van processen vraagt om vaardigheden en motivatie van de medewerkers. Deze mensen zijn de motor van je bedrijf. Zij ontwikkelen, verzorgen en verbeteren de processen. Deze medewerkers moeten in staat zijn om zich een toekomst voor te stellen die nog niet bestaat en van dit beeld werkelijkheid willen maken. Klinkt als een mooie droom, maar hoe krijg je gemotiveerde en vaardige medewerkers die straks de motor zijn van jouw eigen Toyota-machine?

Door goed management

Het ontwikkelen van goede medewerkers is een hoofdtaak van het management. Dit kan alleen gedaan worden door de persoon die het meest met deze medewerkers te maken heeft, de direct leidinggevende. Door middel van een goed uitgestippeld selectieproces kun je de juiste medewerkers aan je binden. Als je als werkgever goede medewerkers wil die processen verbeteren die weer goede resultaten opleveren, dan kan Lean Management een goede uitkomst bieden. Maar als een organisatie graag verandering in de cultuur ziet, vereist dat leiderschap van het management. Maar voor wie is Lean nu eigenlijk echt ontwikkeld? In principe voor elke manager die effectiever wil leiden en managen, maar ook voor bijvoorbeeld P&O’ers die de mensen in hun organisatie meer bij de processen willen betrekken.

Maar; managers zullen zich eerst goed moeten verdiepen in de Lean-methode. Je kunt anderen namelijk geen dingen leren waarin je zelf niet vaardig bent. Een persoon met overgewicht kan een ander niet leren om een atleet in topvorm te worden. Een training in Lean Management is daarom een goede keuze. Je kunt ook je gewenste niveau selecteren, dus je hoeft niet te hard van stapel te lopen.